V soboto, 8. oktobra, ob 7.00 se bomo z župnijskega parkirišča odpeljali proti Kozjanskemu, najprej v Šmarje pri Jelšah. Tu bo osrednji dogodek, spokorno romanje do cerkve sv. Roka. Mimo križevih kapel se ob molitvi križevega pota peš povzpnemo do cerkve, ki je bila zgrajena leta 1646 v zahvalo za prenehanje kuge. Nazaj grede si ogledamo popolnoma obnovljeno in povečano župnijsko cerkev Marije vnebovzete.

Pot bomo nadaljevali proti Olimju, kjer bomo imeli že ob 11.45 kosilo v bližnjem gostišču.  Z ogledi na območju Kozjanskega parka bomo nadaljevali ob 13.00 v samostanu bratov minoritov v Olimju. Nekdanji grad družine Attems so 120 let naseljevali patri pavlinci, ki so v samostanu uredili znamenito samostansko lekarno. Patri minoriti nadaljujejo tradicijo zdravilstva in na vrtu gojijo več kot 200 vrst zdravilnih zelišč, ki jih ponujajo v zeliščni lekarni. V tamkajšnji samostanski cerkvi Marijinega vnebovzetja je 26. septembra 1826 daroval novo mašo Anton Martin Slomšek.

Pot proti domu nas bo vodila prek Sladke Gore, znamenitega Marijinega romarskega središča, ki slovi po čudoviti cerkvi in številnih čudežih. Cerkev v Sladki Gori je eden najpomembnejših baročnih spomenikov pri nas; dograjena je bila leta 1754, notranjščino pa je s prizori iz življenja Device Marije poslikal mojster Franc Jelovšek.

V Ljubljani bomo predvidoma okrog 18.30.

Cena romanja s kosilom je 30 €.