Oratorij želi mladim na njihov način pokazati živ evangelij in jim pomagati pri spoznavanju, kako bogato je lahko njihovo življenje. Gre za mladinsko pastoralo na ulici, dvorišču – tam, kjer so mladi. Idejni začetek je delo sv. Janeza Boska med mladimi v Torinu. V njegovem delu najdemo naslednje poudarke: povezanost (ali/in prijateljstvo), odgovornost, veselje, dobroto (prizadevanje za dobro), (raz)dajanje in (za)upanje. Začel je z zbiranjem mladih v oratoriju – tako je imenoval svojo ustanovo –, kjer jim je omogočil zabavo, veselje, pobožnost, prijateljstvo, pripravo na življenje, študij, učenje obrti ipd.

Delo je tudi v naši župniji skrbno načrtovano, dobro organizirano in vodeno. Delo, ki ga pripravimo, organizirajo in vodijo odrasli za mlade in z mladimi. Z oratorijem želimo v času poletnih počitnic mladim ponuditi: dom, ki sprejema, župnijo, ki evangelizira, šolo, ki uvaja v življenje, ter dvorišče za njihove prijateljske stike in življenje v veselju. Tako bodo počitnice čas, ki ga bodo mladi bogato živeli. Naslov oratorija in hkrati vodilna misel je vsako leto drugačna: prvo leto je vezana na sveto pismo, drugo na življenje svetnikov in tretje na literaturo. V naši župniji potekajo oratoriji od leta 2006.

 • 2006 – POVEJ NAPREJ
 • 2007 – PREKLOPI SANJE NA DEJANJE
 • 2008 – ODPRI OČI
 • 2009 – NATE RAČUNAM
 • 2010 – PAZI ČAS!
 • 2011 – V TVOJO SMER – zgodba o svetopisemskem možu Jonu
 • 2012 – GREM JAZ – Sv. Marija Dominika Mazzarello
 • 2013 – BOG JE Z NAMI – knjiga C. S. Lewisa: Zgodbe iz Narnije: Potovanje Jutranje zarje
  2014  – NA TVOJO BESEDO! – apostol Pavel
 • 2015 – HOČEM BITI SVET! – Dominik Savio
 • 2016 – ZDAJ GRE ZARES! – literarni junak Ostržek

Glavni junak letošnjega oratorija je bil Ostržek, literarni lik iz povesti italijanskega pisatelja Carla Collodija, ki je stara že skoraj sto petdeset let. Ostržek je simpatična in vedno navihana lesena lutka. Preden se preobrazi v pravega dečka, doživi veliko zanimivega. Tekom oratorija smo spremljali njegovo pot rasti, na kateri se sreča z različnimi ovirami, izzivi, skušnjavami, dolžnostmi, slavo, razkošjem, bedo, zabavo … Od Ostržka se lahko vsi veliko naučimo. Njegova dobrosrčnost, pogum, vztrajnost, želja po resnici in prizadevanje za dobro so nam lahko svetel zgled.

Dogodivščine čakajo na nas, vse kar rabiš, že imaš!
Tople dlani, veliko srce in navihan obraz!
Zdaj gre zares, le pojdimo v svet,
resnica bo svetila nam v temi.
V dobrem živi čarovnija ljudi,
ko skupaj sanjamo, se vse mogoče zdi!
Zdaj gre zares!