ROMANJE ŽUPNIJE KOSEZE 2019

CINQUE TERRE in SKOK V TOSKANO

Mantova – Cremona – Parma – Pisa – Volterra –

San Gimignano – Siena – Ferrara

(z avtobusom, ladjo in vlakom)

Odhod: 1. maj 2019                    Prihod: 4. maj 2019

 

1. dan / 1. maj 2019, sreda: Slovenija – Mantova – Cremona – Parma (650 km)

 

Na pot se bomo opdravili ob 05. uri izpred ŽUPNIJE KOSEZE (ali po dogovoru). Vožnja po Sloveniji in mimo Benetk ter Verone do očarljivega mesteca MANTOVA. Rojstno mesto pesnika Vergilija je obdano kar s tremi jezeri. Sprehod med znamenitostmi, kjer nas bo navdušila cerkev San Andrea, ena najčistejših renesančnih arhitektur v Italiji. Sledi ogled zunanjosti nekdanje rezidence mogočne družine Gonzaga, mogočnega kompleksa Palazzo Ducale, ki so ga gradili štiri stoletja in slovi kot ena največjih evropskih palač. Sv. maša. Popoldne se odpravimo v lombardijsko mesto CREMONA v Padski nižiniino, ki slovi kot domovina slavnega izdelovalca godal Stradivarija. Sledi sprehod do osrednjega trga, ki ga obdajajo stolnica, baptisterij, gotski Palazzo del Comune iz 13. stoletja in veličastni zvonik Torrazzo, ki je s svojimi 111 m višine najvišji cerkveni stolp v Italiji. Prosti čas. Dan zaključimo v mestu PARMA, ki slovi po čudoviti kuhinji. Parma je »spomenik dobremu življenju z dobro hrano« in z lepim starim delom mesta. Ogledali si bomo največje znamenitosti mesta: palazzo Pilotta, gledališče, cerkev della Steccatta, Garibaldijev trg … Mini pokušina specialitet. Vožnja do hotela. Večerja. Nočitev.

 

2. dan / 2. maj 2019, četrtek: Cinque Terre (200 km)

 

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesteca LA SPEZIA ter nato z ladjo v slikovito vasico PORTOVENERE. Sprehod in ogled. Sledi plovba z ladjo v CINQUE TERRE / PET ZEMLJA. Sprehodili se bomo skozi ribiške vasice, stisnjene ob strmo obalo, ki so zaradi zanimive arhitekture, nedotaknjene narave ter nedostopne lege pod Unescovo zaščito. Z ladjo priplujemo v najmanjšo vas Vernazzo. Postanek in ogled. Nadaljevanje plovbe v Monterosso, ki je največja vas. Ogled. Prosti čas. Možnost kopanja. Z vlakom se zapeljemo še v eno od vasic. Prosti čas. Vrnitev z vlakom v LA SPEZIO od tam pa z avtobusom do našega hotela. Sv. maša. Večerja in nočitev. (*v primeru slabega vremena se ogledi opravijo z vlakom)

3. dan / 3. maj 2019, petek: Pisa – Volterra – San Gimignano (250 km)

 

Zajtrk. Odpeljemo se v pokrajino TOSKANA, kjer obiščemo čudesno mesto PISA. Tu si ogledamo veličastni Campo dei Miracoli s stolnico, krstilnico, slavnim poševnim stolpom ter pokopališčem Camposanto. Katedrala z bogato razčlenjeno fasado, petimi ladjami in dragoceno opremo je najlepši primerek pisanske romanike in sodi med najsijajnejše sakralne spomenike v Italiji. Pot nas dalje vodi v mestece alabastra, ki stoji na hribu in ponuja čudovite razglede na toskansko pokrajino – imenuje se VOLTERRA. Sv. maša. Sprehod med mestnimi znamenitostmi. Za konec dneva pokukamo še v slikoviti SAN GIMIGNANO, ki nas očara s svojimi stolpi in prijetnimi ulicami. V prostem času boste lahko poskusili tudi „najboljši“ sladoled na svetu. Na poti v hotel pokušina TOSKANSKIH VIN z mini prigrizkom. Prihod v hotel. Večerja. Nočitev.

 

4. dan / 4. maj 2019, sobota: Siena – Ferrara – Slovenija (650 km)

 

Po zajtrku se bomo najprej ustavili v čudoviti SIENI, ki velja za najočarljivejše srednjeveško mesto osrednje Italije. Njen ustanovitelj naj bi bil Senious, sin Rema, zato v mestu ne manjka kipov volkulje. Mesto leži na grebenu treh gričev, na mestu rimskega foruma je Campo, prostrana »piazza«, prizorišče odmevnega Palia. Ogledali si bomo mogočno katedralo, katere notranjost je še bolj osupljiva kot zunanjost. Nekaj bo tudi časa za individualno pohajkovanje. Sv. maša. Za konec se ustavimo še v zanimivem mestu – FERRARAkjer si ogledamo mestno središče, ki nas navduši s svojim gradom in katedralo. Zaključno pozno kosilo / italijanske specialitete. Vožnja z vmesnimi postanki proti domu. Na vrata svojih domov boste potrkali okoli 23. ure (ali po dogovoru).

*VRSTNI RED OGLEDOV SE LAHKO SPREMENI