Romanje po romanju po poteh bl. Matere Tereze in božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca bo v četrtek, ob 19.30. Vabljeni k ogledu fotografij poslušanju vtisov s te poti.

Po poteh bl. MATERE TEREZE, božjega služabnika FRANČIŠKA GNIDOVCA, srbskih smostanov, sončne MAKEDONIJE, pozabljene ALBANIJE, očarljive ČRNE GORE

»duhovno doživetje / romarska pot«

od 27. aprila do 1. maja 2016 z avtobusom

1.  DAN / sreda / 27. april: Ljubljana – Žića – Studenica – Vrnjačka Banja / 900 km 

Odhod avtobusa z župnijskega parkirišča 4.30. Sledi dnevna vožnja skozi Hrvaško; sveta maša. Vožnja po Srbiji do SAMOSTANA ŽIĆA iz 13. stol. Ogled samostanskega kompleksa. Popoldne nadaljujemo pot do bližnjega SAMOSTANA STUDENICA, ki je največja zapuščina Štefana Nemanje in datira v 12. stoletje. Celoten samostanski kompleks je pod zaščito UNESC-a in velja za zibelko srbske umetnosti, književnosti in temeljni kamen srbske kulture. Ogled. Dan zaključimo zvečer v zdraviliškem kraju VRNJAČKA BANJA. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

2.  DAN / četrtek / 28. april: Vrnjačka Banja – Studenica – Skopje / 350 km

Zajtrk in podamo se v Makedonijo, kjer se ustavimo v prestolnici – mestu SKOPJE. Panoramski ogled mesta in znamenitosti mesta, ki še vedno ohranjajo »staro dušo« tega lepega sedaj bi lahko rekli »novega (posegi ob reki)« mesta: most, okrog katerega še ve­dno ni mogoče uskladiti vseh zgodb, kdo da je vanj vzidal prvi kamen – nekateri ga imenujejo Dušanov most, drugi mu preprosto pravijo Kamniti most, trdnjava Kale, stara turška čaršija, ki je prepolna trgovin in lokalov, ki spominjajo na minule čase, na davno makedonsko zgodovino… še ogled spomenika Materi Terezi in njenega domovanja, železniške postaje, ki nas opomni na katastrofalni potres leta 1963. Sveta maša, večerja in nočitev.

 3.  DAN / petek / 29. april: Skopje – Sv. Naum – Ohrid – Struge / 250 km

Zajtrk. Vožnja proti OHRIDSKEMU JEZERU, kjer se podamo na SV. NAUM, zanimivi samostan z grobnico tega pomembnega učenca Cirila in Metoda. Samostan je zgrajen v prekrasnem naravnem okolju, v neposredni bližini izvirov reke. Prihod v mesto OHRID, ki je nastalo ob obali enega najveličastnej­ših jezer na svetu in je edinstvena kulturna zakladnica. Staro mestno jedro je danes pravi arhitekturni biser. V srednjem veku je bil Ohrid pre­stolnica carja Samuela, sedež arhiepiskopa in središče slovanske pismenosti. Sveta maša. Za konec dneva se podamo doSTRUGE, ki je drugo najpomembnej­še turistično središče ob Ohridskem jezeru. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

4.  DAN / sobota / 30. april: Ohridsko jezero – Tirana – Črnogorska obala / 400 km

Zgodnji zajtrk. Vožnja v ALBANIJO in dalje v prestolnico mesto TIRANA. Ogled mesta nasprotij, ki vas bo očaralo prvi hip. Na eni strani moderne zgradbe in trgovski centri, na drugi strani v pisane barve in z različnimi motivi poslikane stare stavbe, ki so jim tako skrili toga in siva pročelja. Deloma peš, deloma z avtobusom ogled najpomembnejših znamenitosti: Skenderbegov trg, Urni stolp, zgradba Centralnega komiteja, Skenderbegov spomenik, Narodni muzej, bivši mavzolej ENVERJA HOXE – danes kulturni center. Sveta maša. Sledi vožnja v ČRNO GORO, kjer smo nastanjeni v okolici turističnega bisera – mesteca BUDVA. Večerja. Nočitev.

5.  DAN / nedelja / 01. maj: Budva – Kotor – Hrvaška – Slovenija  / 850 km

Zajtrk. Sprehod po starem delu mesta. Sveta maša. Vožnja v mesto KOTOR, ki nas navduši s svojo podobo in je bilo grajeno v času Dioklecijana in Justinjana. Sprehod med mestnimi znamenitostmi: katedrala Sv. Tripuna, cerkev Sv. Luke, sramotilni steber, urni stolp… Vožnja z vmesnimi postanki proti domu skozi Hrvaško v Slovenijo. Na vrata svojih domov boste potrkali okoli polnoči.

CENA: 275 EUR

NAJMANJ 45 POTNIKOV (čimprejšnje rezervacije in možno plačevanje po obrokih)