CVETNA NEDELJA

Na cvetno nedeljo bo prva sveta maša ob 9.00 (torej uro kasneje kot običajno), po njej pa blagoslov zelenja. Druga sveta maša bo ob 10.00.

 

VELIKI TEDEN

VELIKI ČETRTEK

  9.00 – Krizmena maša v ljubljanski stolnici.

18.30 –  Obrede velikega tridnevja začenjamo z večerno sv. mašo Gospodove večerje. Pri njej slovesno obhajamo spomin postavitve nove zapovedi ljubezni, umivanja nog apostolom, postavitve zakramenta svete evharistije duhovništva. Pri zadnji večerji so apostoli prejeli Gospodovo telo in postali duhovniki. Po evharistiji sega Kristusovo odrešenje v življenje vseh ljudi. Zato je veliki četrtek zahvalni večer za oba zakramenta.

Po obhajanju evharistije – lomljenju kruha – bomo Najsvetejše prenesli v »ječo« in do 22.00 v molitvi bdeli z Jezusom na Oljski gori: žalostni del rožnega venca, molitvena ura (komorni zbor in mladi, žene in dekleta ter člani vseh drugih posameznih skupin v župniji in redovnice).

VES ČAS BDENJA BO PRILOŽNOST ZA SVETO SPOVED

 

 

VELIKI PETEK – dan trpljenja in smrti Gospodove.

Dan strogega posta. To je edini dan v letu, ko ni svete evharistične daritve, saj veliki in večni duhovnik sam daruje na oltarju križa svoje življenje.

15.00 – Križev pot.

18.30 – Obredi velikega petka: Bogoslužje velikega petka obsega tri dele: 1. Opravilo Božje besede – Berila nam izražajo isto misel kot Jezusovo sporočilo o Njegovem trpljenju. Kristus ni samo žrtev, temveč tudi veliki duhovnik, ki popolnoma samostojno odloča o svoji prihodnosti. 2. Češčenje križa – Na veliki petek je posebno pretresljivo razkrivanje in češčenje križa. 3. Obhajilo – Ta dan obhajilo ne pomeni samo združitve s Kristusom, temveč nas vodi tudi v njegovo trpljenje, da postanemo žrtev kot on.

Sledi prenos najsvetejšega v Božji grob (stara cerkev), kjer bo kratko češčenje do sklenitve molitve žalostnega dela rožnega venca.

Darovi tega dne, kakor tudi pri križu ob Božjem grobu, so namenjeni za cerkev Božjega groba v Sveti deželi.

 

 

VELIKA SOBOTAdan Gospodovega pokoja v grobu.

7.00 – Blagoslov vode in velikonočnega ognja. Po obredu blagoslova bo molitev križevega pota v Božjem grobu. Tudi čez dan vabljeni k obisku Božjega groba, kjer počastite les križa, na katerem je zveličanje sveta viselo; ves čas bo v češčenje izpostavljeno Najsvetejše.

10.00 – Skupen obisk božjega groba  veroučencev in polurna molitev.

Blagoslov velikonočnih jedil:

Po stari navadi nesemo ta dan k blagoslovu velikonočna jedila. Ta blagoslov naj bi v nas zbudil misel in hvaležnost na velike Božje darove, ki izhajajo iz velike noči.

Od 14. do 17. ure – vsako polno uro v župnijski cerkvi; ob 15.00 – pri križu na križišču Matjanove poti in ceste Pod hribom.

 

 

 

19.00 – Velikonočna vigilija – Pomeni veselo čakanje v molitvi na Kristusovo vrnitev. Obredi naj bi bili pozno zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj. Velikonočna vigilija je že obhajanje velike noči. Bogoslužje ima štiri dele: slavje luči, besedno, krstno in evharistično bogoslužje. Med vigilijo bod naši katehumeni prejeli zakramente uvajanja – krsta birme in obhajila.

Slavje luči se začne na ploščadi pred cerkvijo z blagoslovitvijo ognja, s katerim duhovnik prižge velikonočno svečo. Sledi sprevod v temno cerkev – z velikonočno svečo na čelu, ki je simbol Vstalega Zveličarja. Sledi velikonočna Hvalnica sveči …

(sveče boste dobili na ploščadi pred cerkvijo)

 

 

 

VELIKA NOČ KRISTUSOVEGA VSTAJENJA

7.00 – VSTAJENJE iz Božjega groba: Velikonočna ALELUJA, procesija, zahvalna pesem, evharistični blagoslov, ki mu bo sledila slovesna sveta maša Kristusovega vstajenja. Slovesna velikonočna sveta maša na ta največji krščanski praznik bo še ob 10.30.

 

 

VELIKONOČNI PONEDELJEK

Sveti maši: ob 8.00 in 10.00.

 Skozi ves teden, do Bele nedelje, obhajamo praznično – velikonočno osmino Kristusovega vstajenja.