Vas vznemiri, če rečem, da je Beseda postala meso? Vas presenetim, če rečem, da je zdaj Bog res blizu, čisto blizu vas? Verjetno ne več, kajneda? Romantika polnočnice je mimo in božič smo za naslednji december že pospravili v omaro. Evangelij pa še vztraja. Še naprej govori o Besedi, ki prihaja na svet. Na malega Jezuščka v jaslicah pa se vsipajo iglice … kot se bodo kmalu nanj vsipale vsakdanjosti, ki jih začenjamo znova. In kmalu bo lahko mali Jezus v jaslicah le še prijeten spomin, samo še beseda … »Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal« (Jn 1,10).

Smo Jezusa sploh postavili v jasli, med svoje nečednosti, na svoje smetišče? Smo si dovolili, da ga vzamemo v svoje bolečine, dvome, razočaranja? Smo sploh dopustili, da nam Bog ponudi odgovor na naše padce? Občutek imam, da gredo naši božiči s poticami vred v greznico. Najsi gre za prekrasna doživetja, za pobožnosti, prelepe melodije, največkrat božič v nas ne prinese luči, ampak še večjo slepoto, napuh, da se imamo za nekoga, ki nima jasli, gnoja, umazanije. Pred naša vrata prihaja Bog, mi pa vztrajno odkimavamo, da ga ne potrebujemo. Da v naši hiši zanj ni prostora. Oj, ti mesto betlehemsko … In iglice padajo …

Živeti božič namreč pomeni sprejeti Besedo, da postane meso. Pokloniti ji svoje življenje, da ne bo samo navdih pisateljev in misel filozofov, temveč resničnost, prava, otipljiva resničnost, v katero želi priti. Ne zato, da bi si jo podredila, temveč da bi jo spremenila. In vsaka naša resničnost potrebuje spremembe, mar ne? Pa naj gre za en sam samcat korak ali misel. Če ne prej, bomo to spoznali takrat, ko se nam bo resničnost zagabila.

Takrat bo še vedno pod iglicami, prav gotovo. Čakal bo, da z adventnimi pesmimi bolečine in razočaranj začutimo, da ga potrebujemo. Čakal, da pred jaslimi umolknemo. Čakal, da se sklonimo vase in ga povabimo v vsak dan, ne samo v zimski mraz, ampak tudi v strahove popkov, v neznosno vročino, v stisko minevanja. Čakal bo, da se naveličamo teme. Kajti šele takrat bomo res pripravljeni na božič. Kakor že nekajkrat na moja”#$%sta tudi na vsa vaša vrata potrkala 2023. božič in Gospodovo leto. Naj bo blagoslovljeno!